Likopen naturalny „odkurzacz” twojego organizmu


Likopen naturalny „odkurzacz” twojego organizmu
2023-05-29
W dzisiejszych czasach, gdzie nadmiar stresu jest powszechny, a wynikające z niego choroby stały się plagą cywilizacyjną, trudno zadbać o swoje zdrowie. Często skupiamy się na nauce radzenia sobie ze stresem, lecz zapominamy, że ma on negatywny wpływ nie tylko na zdrowie psychiczne, lecz przede wszystkim na zdrowie fizyczne. W walce z jego konsekwencjami , warto sięgnąć po przeciwutleniacze, zwłaszcza te naturalne, takie jak likopen. Czym jest i w jaki sposób wspiera nasz organizm?

Żyjemy w czasach tak dużego nadmiaru bodźców i ciągłego stresu, że nie jesteśmy w stanie ograniczyć jego negatywnego wpływu na nasz organizm, możemy go tylko minimalizować. Z pomocą przychodzą różne techniki relaksacyjne zdrowe odżywianie i warsztaty samorozwojowe, czy różnego rodzaju psychoterapie. Ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ma dostarczenie mu odpowiednich składników odżywczych w tym antyoksydantów, które pomagają w regeneracji od poziomu komórkowego, aż po całe narządy w naszym ciele. Zjedzenie zdrowej sałatki może jednak nie wystarczyć, bo w dalszym ciągu będą doskwierać nam niedobory. Na szczęście z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, z której warto skorzystać.

Przeczytaj również:

Czego potrzebuje twoje ciało

Likopen to przeciwutleniacz należący do grupy karotenoidów, naturalnych barwników występujących w roślinach. Ze względu na swoją unikalną strukturę chemiczną i właściwości, jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy roślinnych występujących w przyrodzie. Jego obecność w organizmie człowieka pomaga zapobiegać nadmiernemu tworzeniu się reaktywnych form tlenu (wolnych rodników), które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek i zakłóceń w procesach organizmu.

Technologia w zgodzie z naturą

Wszechstronny wpływ likopenu na organizm człowieka sprawia, że coraz częściej jest on uważany nie tylko za składnik codziennej diety, ale również nutracutyk o znaczeniu leczniczym dla naszego organizmu. Potwierdzają to liczne badania naukowe. Likopen jest szeroko badanym składnikiem żywności. Jako przeciwutleniacz, pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników w organizmie człowieka i w naturalny sposób redukuje stres oksydacyjny. Technologia LycoPharm, opracowana specjalnie w celu ekstrakcji likopenu z pomidorów na skalę przemysłową, która jest oparta na ekstrakcji wodnej. Dzięki tej technologii produkujemy napój likopenowy z pomidorów w najlepszej przyswajalnej formie. Zachowując przy tym wszystkie wartości odżywcze

„Odkurzacz" dla naszego organizmu

Współcześnie osiągnięcie naturalnej równowagi organizmu, jest niemożliwe bez odpowiedniej suplementacji. Spożywane przez nas na co dzień produkty spożywcze w wyniku przetwarzania mają niską zawartość witamin i mikroelementów,. Dlatego szczególnie istotne jest spożywanie surowych owoców i warzyw, które są naturalnym źródłem likopenu.

Likopen można porównać do gaśnicy lub odkurzacza, który redukuje stres oksydacyjny w wyniku którego powstają wolne rodniki. Rosnącą liczbę wolnych rodników i oczyszcza organizm. W ten sposób likopen przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, zapobiegania nowotworom i zwiększa odporność. Każdy z nas jest narażony na nadprodukcję wolnych rodników, wynikającą z codziennego stresogennego życia, ekspozycji na używki takie jak papierosy i alkohol, niewłaściwej diety opartej na wysoko przetworzonych produktach oraz przez zanieczyszczenia środowiska, czy zwyczajnie ekspozycji na. Często pomijanym czynnikiem, który również wpływa na nadmiar stresu oksydacyjnego, jest wysiłek fizyczny. Dlatego ważne jest, aby osoby uprawiające sport dbały o suplementację przeciwutleniaczy, ponieważ konsekwencje nadmiaru wolnych rodników mogą być różnorodne, ale zawsze niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wolne rodniki uszkadzają komórki i tkanki, przyspieszając procesy starzenia, a także zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Historia Likopenu

Likopen jako związek chemiczny został wyizolowany już na początku XIX wieku. Po raz pierwszy w roku 1875, a następnie w 1910. Szwajcarscy chemicy Wilhelm Normann i Richard Willstätter wyizolowali likopen z pomidorów. To wydarzenie, uważa się za początek izolacji i badania likopenu.

Stosowana przez LycoPharm metoda polegająca na ekstrakcji wodnej została opatentowana przez dr hab. Piotra Chomczyńskiego, wybitnego naukowca z Uniwersytetu w Cincinnati. Piotr Chomczyński to absolwent biochemii na Uniwersytecie Warszawskim (1966), doktorat w Instytucie Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie w 1971, habilitacja w 1978 r. Asystent na UW, na-stępnie adiunkt w Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu i na SGGW.

W 1983 r. wyjechał do USA, gdzie został profesorem wizytującym w National Institutes of Health (NIH) w Bethesdzie (Maryland), a następnie dziekanem na Uniwersytecie w Cincinnati. Jest właścicielem i prezesem Molecular Research Center, firmy, którą założył w Cincinnati, niedaleko którego mieszka. Dobrze znany w polonijnym środowisku Ameryki, nagrodzony licznymi nagrodami.

Prof. Chomczyński wynalazł metodę laboratoryjną ekstrakcji naturalnego likopenu i przyczynił się do jej masowej produkcji. Efektem tego było powstanie pierwszej na świecie fabryki napoju antyoksydacyjnego LycopenPRO w Pobiedziskach pod Poznaniem. Dzięki czemu w 250 mililitrowej butelce mamy optymalną dawkę likopenu, zarówno pod względem spożycia jak i wartości odżywczych.



Nadesłał:

Naruszew

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl